STRENU
juridisch adviesbureau

WIA

Een WIA-uitkering, afgekort voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, is een vorm van sociale zekerheid in Nederland die bedoeld is om mensen te ondersteunen die door ziekte of een beperking niet (volledig) kunnen werken. Het kan gaan om zowel lichamelijke als psychische beperkingen. De uitkering is erop gericht om het inkomensverlies als gevolg van arbeidsongeschiktheid te compenseren.

Om in aanmerking te komen voor een WIA-uitkering, moet u voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zo moet u minimaal 35% arbeidsongeschikt zijn verklaard door een beoordeling van het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Daarnaast moet u in de afgelopen 2 jaar voldoende arbeidsverleden hebben opgebouwd.

De hoogte van de WIA-uitkering hangt af van verschillende factoren, zoals het arbeidsongeschiktheidspercentage en het inkomen dat u verdiende voordat u ziek werd.

Soorten WIA

Er zijn twee soorten uitkeringen binnen de WIA:
- de WGA-uitkering (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten);
- IVA-uitkering (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten). 

De WGA-uitkering is bedoeld voor mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn en nog deels kunnen werken, terwijl de IVA-uitkering bedoeld is voor mensen die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn en niet of nauwelijks kunnen werken.

Het ontvangen van een WIA-uitkering betekent dus niet dat u niet meer mag werken. In veel gevallen wordt namelijk juist gestimuleerd om, indien mogelijk, te blijven werken of re-integreren in passend werk.